Thursday, May 12, 2016

Part 1 : Risik Day

 Alhamdulilah tanggal 05/03/2016 selamat dirisik oleh pihak dia.. Perjalanan majils agak lancar walapun kelam kabut sikit. kami ber3 start masak start dari pukul 8 pagi untuk 5 jenis makanan iaitu 1. Rendang tok 2. ayam masak kicap 3. masak lemak  4. masodeh kot 5. Nasik Putih 6. Lontong (order). Persedian bawang aku start dari pukul 8malam bawak kepada 2 pagi..esok nya pukul 8pagi sambung santan aku kena bland santan 20 bijik semua. lintang pukang buat semua siap masak tepat pukul 1petang. Serius memang nak tercabut segala urat hanya 3 orang yang buat untuk makan 50 orang ada 5 jenis bahan nak siapkan.. Sedikit taubat nak masak sendiri kalau kenduri macam ini. Yelah mak aku terpakse masak dalam 3 lauk kakak aku 2 lauk. 
aku kuar kejap beli ais and tisu bagi dekat NSK, sampai jer rumah jam dah pukul 2petang dengan tak mandi. Mandi solat2 tutup akak aku jerit rombongan dah sampai. Mase tu baru jer aku lepas beri salam. time tu berdebar dah tak de darah naik tiba2 sebab si dia tak infom gerak awal. Kelam kabut lah aku dekat bilik dan kakak2 and family aku yang kat dapur. kesian dia orang, lepas ini dah tak susahkan korang. 
Yang kat depan dah start bincang2 dah.. aku kat bilik dah jadi ais ketakutan sambil die orang siapakan aku  ( aqila)  aku layan ketakutan aku. Dah siap je.. mak dah panggil berkali2 suruh keluar, gemuruh gila kaki jadi stuck kaku tak boleh nak gerak. Mak tarik aku pelan2 so orang pertama aku nampak opcoz lah dia pastu along aku and acik asiah. Lepas salam acik asiah "bakal pak mertua kenal kan ahli keluarga dia"
dah salam2 mak mertua borak sikit aku mintak kebenaran lari kebelakang kejap
Pergi dapur amik napas, pergi ruang tengah duduk belakang aku sambil aku pegang kuat2 lengan bapak aku, time tu aku rasa hanya ayah jer leh pinjam kan kekuatan. selang beberapa minit aku kena panggil lagi. 
Adooii gemuruh datang balik.. terpaksa aku bangun and duduk sebelah future mother in law aku. 
Rupa nya nak sarung cincin. Memang terketar2 lah tangan time tu, mujur Mil aku cakap tak pe tunggu mak sekali erk... tanpa rase segan aah tunggu mak lah... Bila mak dah duduk sebelah aku.. jari aku disarung cincin time tu tangan shake... MIL aku cakap sejuk tangan... lepas dapat cincin salam aku cium pipi kiri kanan konon nak belah lah sekali kena warning ngan mak aku jangan kemana2... Okey pasrah 
dia pun datang abg aku dok interview dia kot. aku memang tak padang mana pandang kek jer.. Bakal adik ipar aku dok amik gambar..Dik malu hakak tau terus aku kaku.Lepas jemputt dia orang makan dengan banga duduk dapur havoc ngan kakak2 and anak2 buah aku. 
Lepas makan dia orang bincangan tetapkan tarikh pertunangan. sebulat suara semua terima pada 30/04/2016
Bakal mak mertua tengah sarung cincin


tengah2 tu 

Bakal adik ipor, kakak ipor,mak ipor


ayu lah konon


Bakal pak mertua and ayah ku

hoi sebelah bakal mak mertua sempat melombong ke 

 

Tuesday, May 10, 2016

Persiapan pertunangan

Setelah selesai process risik2.. Dalam masa process dah tetap kan tarikh pertunangan pada 30/04/2016
Persetujuaan oleh semua pihak keluarga. Alhamdulilah Syukur 
Okey aku amik masa seminggu untuk b'rehat dari segala persiapan... Ala2 nak enjoin n date puas2 
Mula2 sekali aku cari goodies beg untuk tetamu yang datang yelah aklu ada 7 kali ahad je yang boleh buat persiapan.. disebabkan majlis pertunangan untuk tak ada plak terpikir nak mintak bantuan orang. Kunon2 aku kan gajah gagah. Untuk Goodies beg ini aku buat menarik sikit yelah bilangan tak ramai kan so boleh lah buat yang menarik. Tapi Still Under Budget aku... 
Angaran tetamu aku sok kemungkinan besar dalam 150 orang.. rombongan lelaki 50 Orang pastu masuk keluarga aku, jiran aku and adalah sikit sedara mara.. Pengalaman merisik aritu kami masak sampi flat tak bangunan dibuatnya so aku decide catering jer. Mesti ada yang cakap membazir lah ini lah, aku tak kisah yang penting mak and adik beradik aku relax, just layan tetamu bukan layan makanan. yelah kuantiti ahli keluarga aku tak ramai. aku pilih Kak zu sajian kalau dekat meru orang panggil LOT 1894.
Lepas tu bincangan warna tema untuk pertunangan. Aku malas nak bertema bagai apa jer ada. Tapi weii kena ada tema wei nanti nampak kelam kabut ( Family aku cakap).. Berselerak bagai. Keluarga belah mertua (eh lupa letak "bakal') pun  tanya tema apa. amboii ada lagi sebulan 1minggu baru minggu lepas datang risik. So dengan redha nya aku decide warna lembut..lembut cream+Peach pastu warna ada sikit warna gold 
Bab hantaran pening sikit. Pasal pengiraan dulang. pada kau ada berapa bagi jer.. Tapi adat kata nya. 
Aku cadangan bawak makan jer barang laen masak akad nikah nanti. Sempat nak kumpul duit tok shopping
Yang cofirm belah aku bagi ( Tepak sirih,Bunga Rampai,Persalinan solat,Baju raya, kek,bakul roti,buah.. ada yang nak tambah so tak confirm)
27/03/2016 decide kuar dating (kunon) sambil cari barang. Cari ( cincin,telekong,baju melayu,Tudung tunang) Paling susah nak cari adalah telekung aku and cincin.. maaf en tunang saya sangat cerewet. Tapi sekali dah terjumpa memang tak banyak bunyi. Masa beli telekung 1minggu aku cari so 27/03/2016 aku decide kalau tak ada berkenan biarkan jer dia pilihkan aku dah letih. tawaf satu jalan tar ..satu persatu aku masuk... Semua aku geleng kepala. last sekali jumpa. Memang aku suka siap jadi model dulu. rezeki akak tu. Bagi diskaun plak tu and puji aku plak tu... " adik ini cantik pakai apa pun tetap cantik" sapsapsoi aku terus confirm nak beli walapun masa tu ada 2 pilihan ( en tunang yang pilih yang mana dia suka aku pakai). Lagi best nya en tunang bayar kan. i lap u lah sayang macam gini. (mungkin dia dah penat kot tu dia cepat bayar n malas nak layan aku cari) serius kat jalan tar 1jam jer cari telekung. cari baju melayu dia punya lah senang 30 minit jer.. 3 kedai jer.. Pergghh hebt tu..mujur baju raya aku dah beli awal2
hari sama mission dapatkan cincin. cincin agak senang sebab dah survey awal aritu. Cume time ini en tunang aku jer sedikit cerewet. Kunon aritu masa nak beli cincin tunang aku decide nak yang mana last2 dia jugak buat pilihan. Yelah bila aku dah sikit suka dia tak berkenan langsung, cari dekat ampang point situ ada 3 kedai emas.situ2 kami berlegar2. Last2 dapat yang en tunang suka (aik aku yang pakai dia yang suka n pilih). Yelah aku malas nak susah kan orang kedai tu kesian dia bawak keluar yang ini simpan balik tunjuk yang lain pulak.last2 dia buat senarai pilihan, aku pilihan 3 (aku pakai ke 3 nya dekat jari) pastu dia pilih yang mana satu nak beli. Cantik aku suka tapi harga dia tercekik bijih durian dengan kadar gaji aku lah.. (yelah tadi dah shopping benda lain) kalau aku beli cincin tikam je...heeh I lap u lah en tunang. 
ikutkan barang yang nak dicari complete ada sedikit lagi. tapi aku kan kanak-kanak ribena, sikit2 letih lah sakit kaki lah. Alasan jer tu weii.. wal hal ajak date jer yelah masa shopping tak sempat date. nak gedik2 tak boleh. Dia pun okey jer.. Aik sama2 mengatal erkk jadi ulat bulu walhal barang tak complete jumpa plak jenis seminggu sekali jer. adoii bagi lah peluang wei seminggu sekali jer jumpa tu pun tak lama 6jam paling lama..yelah selalu nya aku lah punca selalu lewat 2jam dari waktu ditetapkan. Ampun en tunang saya selalu  lewat tapi saya dah inform 30minit sebelum waktu... so jadi lah date 1jam jer..tu pun bincang pasal barang hantaran... and tarikh nikah dia nak cepat gila aku nak lewat kan ...
Okey fine. sebelum balik dapat hadiah..ehhehe buah tangan untuk kuge aku and hadiah untuk aku yang merajuk aritu ..pas nie hari2 aku merajuk.. Aku bawak idea jer nak paw duit dia nak beli apa jer lagi... 
HAhahha jahat betul tunang awak ini en tunang
nanti aku update lagi..yelah update untuk kenangan terindah..
 
32 hari lagi...
sewaktu aku taip ini lagi 11 hari lagi malis pertunangan ..cuak dah mula sampai.. Alhamdulilah persiapaan 80% siap..Tinggal benda remeh temeh jer..macam goodies beg.. Insya allah minggu ini siap kot.

Monday, April 4, 2016

4th Date

Hoiii kejap nya korang dah 4th date. Cepat sangat tu. 2nd date 29/01/2016 Pizza.. dia suka buat surprise... 
Kami date jarang aku balik tangan kosong. sebelum aku masuk kisah date ke 4kami aku cerita kisah yang buat aku sedikit cair... 
Dia ini dulu belajar dekat jepun 1 tahun... so dia tahu lh cakap tradisional jepun yang basic2 kot... 
so before and start our conversation on whatsapp mesti ada perkataan jepun dia bagi.. 
pada satu malam .. ala2 aku merajuk kejap lah entah apa pasal malam tu gedik nak merajuk pastu dia bagi ayat . tapi seingat aku pasal siapa lagi kuit ( qaisara ke aku) masa tu aku kat bidor kenduri cukur jambul qaisara. pastu dia bagi ini
"sekai ni hitoysu dake no hana"

aku apa lagi setiap ayat jepun kuar dekat skrin hanset mula lah aku cari en google... so aku google dan pak cik google cakap maksud ayat atas 
" the one and only flower in the world"

Time tu konon tak tahu nak respond walapun aku dah cair macam ais batu kena matahari... 
aku google lagi ... ada lagu...mujur aku tak paham... 
masuk balik alkisah date kami.. tak kan nak bawak cerita kan pasal date aku kan ,,, date ke 09/02/2016
dekat setia city mall. Yang tak boleh tahan dia ajak gi soul garden.. Dah macam buaya aku pelahap semua makanan... Dia senyum and gelak2 tengok aku.. kuang ajor disitu yer.... aku geram.. heheheheh geram aku oky.. mesti dalam hati dia ada cakap ya allah ini manusia ke buaya... lantak lah.. kalau kami kawen tak pengsan dia tengok aku makan.. walapun makan macam siput tapi boleh masuk kadar yang banyak...
masa balik dalam kereta tiba2 dia cakap nak tengok tapak tangan aku.. so dengan blur dan ala2 korea nya aku tunjuk caaaaaa
and dia bagi aku satu keychain eth patung apa tapi salah satu kartoon anime. 
boleh catgori dia ini ala2 romtik gak.. sebab aku nak duduk dia tarik aku kerusi.. haiii i is pemalu.... date ke 4 cepat2 aku dapat kan kerusi... eheheheheheheheheheheheheheh
tapi tu lah surprise lain plakkkk..
tq awak... buat lagi tau..pas ini send lah bunga ke apa ke

Monday, March 28, 2016

1st call and 1st meet

Pantas kan aku... Nampak tak aku dah macam orang gatal dekat situ yelah... baru dirisik terus mengedik bahhhhaaaa....... 
16/01/2016 Sabtu 
Area puku 9.30 malam dia 1st time call aku. Okey saje lah nak megelabh sekejap kan... tapi megelabah aku tu tak beberapa menjadi lah kan... Nervous je jadi 1st  kat dalam kepala otak ini. 
17/01/2016 ahad 
Acik asiah datang lagi.. kuge si dia nak datang... Waiittttttttttttttt 
aku belum deal nak jumpa lagi... so sabar yer... Baru ws and main teka teki... 
23/01/2016 1st date 
Peal aku macam biasa datang lewat 30 minit. Perjanjian jumpa pukul 2.30 Petang dekat pak ali seksyen 13. tapi aku sampai pukul 3.. hokey .. sebab aku sesat... sesat tempat sendiri... malu weiii
my 1st meet aku lah manusia paling banyak bercakap. Non stop weiii tak berhenti2 aku cakap... 
Dia ini dikatakan seorang yang amat pemalu dan dalam keluarga dia lah yang paling tak banyak bercakap. 
1st Meeting not surprise lah sangat sebab aku dah syak yang dia nak bagi aku something 
1st present dia bagi aku Bear merah....