Monday, July 11, 2016

part 2 : Engaged Day

alhamdulilah syukur pada allah majlis pertunangan aku bejalan dengan lancar... cacat cela semua dapat dicover oleh semua ahli keluarga. Cuaca pun sekan memahami petang yang selalu berbahang panas... Masa majlis sejuk siap ada angin.. Sadara mara siap boleh lepak bawah kemah lgi..
Rombongan sampi dalam pukul 11.45 tengahari. sebelum rombongan sampi aku and family semua dok bergedik2 lah amik2 gambar.. Tapi  sayang kami terlupa nak amik gambar satu family...  sedih sangat. tak pe lah yang penting nanti raya kami buat gambar famliy. so tengok pic lah ye... biar pic yang cerita ... 
tq pada para tetamu yang hadir ... 

Cari Cincin risik , Cincin Tunang , Barang kemas batal air semyang

On febrauary Month 
Aku type ikut bulan tapi aku post bila dah rasa sangat2 ready. Permulaan cerita serta alkisah on 14/02/2016 (macam aku mendesak jer cari cincin) aku cakap jer ajak cari cincin yelah aku sekarang ini sibuk sangat2. Bnayak kerja ngan bundle of problem lagi.. so aku hajak lah dia cari cincin dalam masa terdekat. so 14/02/2016 nak date lah jejalan2 pusing kl, dia cakap nak bawak pergi tengok view kl dekat bukit ampang. Aku ini kalau darive pakai hantam je jalan, sebab dia orang situ aku tak heran akan jalan raya, yelah tak kan sesat tempat sendiri aku luku plak kepala dia kang. tibe2 keta dia masuk kat area kawansan ampang point. Hoiii ini bukan view kl... ini view mall. macam biase dia kuar kan camera dia nak amik pic..(hakak is pemalu)
dah siap amik gambor kuar keta. laju jejalan dia masuk kedai habib . Eh ini dah laen. aku pun macam pelik jer. (padahalkautudahgatal). Dah masuk kedai emas tu cerewet aku mula datang berlumba2.. Khakhakahakaka kesian dia. Bila design aku ada xada size.. tinggal besar2 14 keatas.. Dia macam redha je nak beli apa je sebab aku suh dia pilih cincin yang mana ada. Mungkin dia nampak kot muka aku tak beberapa berkenan cincin yang ada kot. pelik nya lah kan jari kecik patut susah nak cari. Tapi jari aku besor kingkong pun xada stock.. cepat habis.. nanis kita. So 19/02/2016 mision cari sampi dapat kira aku kena redha " bekilat ke..tebal ke..banyak design ke " aku kena redha kesian dia kena layan kerenah aku, yang malu nak pakai emas siap dia ala2 perli "yelah nanti beli tak pakai plak kan" yelah mesti dia syak kalo xsuke mesti tak pakai.. Okey awak saya jnji tak cerewat..
Alhamdulilah..cincin risik dah dapat.. walapun meredah dalam 3 kedai on date day. Last dia jumpe yang dia berkenan dihati. Tahniah awak... Rajin2 tau cari kan cincin untuk saya erk. Macam dah tersuka plak barang kemas ni. Lagi kalau awak cari emas putih.. non stop saya sayang awak.. ngeh..ngeh..

Boss Marah Boss Period lah tu !!!

 Selamat Hari Raya .. Lama gak tak taip blog busy sikit 
okey aku nak lepas kan geram lah kan...kalau korang pernah kena marah tahap marah lah, apa perception korang kat boss korang... 

Aku nie juara kena marah ... Kadang2 tak tahu apa salah, bukan salah aku pun kena marah teruk sampai tak sempat bela diri... " hay boss bukan salah saya lah.. kau ada berani cakap time tu time2 dia tengah gunung berapi meletop melutus2 mengularkan larva dia mau dan2 ko dapat surat resign.. hahahah 
aku nak lawan pon tak daya.. terus aku buat muka bodoh jer ... lagi lah mamat tu bengang staf dia buat donon jer kena marah ... lepas dia kuar selamba aku cakap " kak anie, boss period erk" (kak anie opismate aku) ayat selalu guna time Big boss marah ... xpon Wife boss period lah tu.. Motippp 

Gurauan jer wei...yelah nak cari mood aku xpon opismate aku lepas kena lahhang api dia...Tahap bengang boss aku dia akan cakap " itu pon boss nak buat, itu pon nak buat" amboiii boss nak goyang kaki nampak... 
mampus kalau wife or boss aku baca... Gurauan yer boss.. jangan marah .. kalau saya tak buat gelak2 kerja stress boss.. majuk nanti... hheheh 

Tapi kalau boss aku tak marah kan ..tersenggeh2 jer lain macam lah kami rasa... Biar betul boss aku... Demam kot..

Thursday, May 12, 2016

Part 1 : Risik Day

 Alhamdulilah tanggal 05/03/2016 selamat dirisik oleh pihak dia.. Perjalanan majils agak lancar walapun kelam kabut sikit. kami ber3 start masak start dari pukul 8 pagi untuk 5 jenis makanan iaitu 1. Rendang tok 2. ayam masak kicap 3. masak lemak  4. masodeh kot 5. Nasik Putih 6. Lontong (order). Persedian bawang aku start dari pukul 8malam bawak kepada 2 pagi..esok nya pukul 8pagi sambung santan aku kena bland santan 20 bijik semua. lintang pukang buat semua siap masak tepat pukul 1petang. Serius memang nak tercabut segala urat hanya 3 orang yang buat untuk makan 50 orang ada 5 jenis bahan nak siapkan.. Sedikit taubat nak masak sendiri kalau kenduri macam ini. Yelah mak aku terpakse masak dalam 3 lauk kakak aku 2 lauk. 
aku kuar kejap beli ais and tisu bagi dekat NSK, sampai jer rumah jam dah pukul 2petang dengan tak mandi. Mandi solat2 tutup akak aku jerit rombongan dah sampai. Mase tu baru jer aku lepas beri salam. time tu berdebar dah tak de darah naik tiba2 sebab si dia tak infom gerak awal. Kelam kabut lah aku dekat bilik dan kakak2 and family aku yang kat dapur. kesian dia orang, lepas ini dah tak susahkan korang. 
Yang kat depan dah start bincang2 dah.. aku kat bilik dah jadi ais ketakutan sambil die orang siapakan aku  ( aqila)  aku layan ketakutan aku. Dah siap je.. mak dah panggil berkali2 suruh keluar, gemuruh gila kaki jadi stuck kaku tak boleh nak gerak. Mak tarik aku pelan2 so orang pertama aku nampak opcoz lah dia pastu along aku and acik asiah. Lepas salam acik asiah "bakal pak mertua kenal kan ahli keluarga dia"
dah salam2 mak mertua borak sikit aku mintak kebenaran lari kebelakang kejap
Pergi dapur amik napas, pergi ruang tengah duduk belakang aku sambil aku pegang kuat2 lengan bapak aku, time tu aku rasa hanya ayah jer leh pinjam kan kekuatan. selang beberapa minit aku kena panggil lagi. 
Adooii gemuruh datang balik.. terpaksa aku bangun and duduk sebelah future mother in law aku. 
Rupa nya nak sarung cincin. Memang terketar2 lah tangan time tu, mujur Mil aku cakap tak pe tunggu mak sekali erk... tanpa rase segan aah tunggu mak lah... Bila mak dah duduk sebelah aku.. jari aku disarung cincin time tu tangan shake... MIL aku cakap sejuk tangan... lepas dapat cincin salam aku cium pipi kiri kanan konon nak belah lah sekali kena warning ngan mak aku jangan kemana2... Okey pasrah 
dia pun datang abg aku dok interview dia kot. aku memang tak padang mana pandang kek jer.. Bakal adik ipar aku dok amik gambar..Dik malu hakak tau terus aku kaku.Lepas jemputt dia orang makan dengan banga duduk dapur havoc ngan kakak2 and anak2 buah aku. 
Lepas makan dia orang bincangan tetapkan tarikh pertunangan. sebulat suara semua terima pada 30/04/2016
Bakal mak mertua tengah sarung cincin


tengah2 tu 

Bakal adik ipor, kakak ipor,mak ipor


ayu lah konon


Bakal pak mertua and ayah ku

hoi sebelah bakal mak mertua sempat melombong ke