Tuesday, January 27, 2015

Rotan anak satu kesalahan jenayah!!!





Rasa nak melenting pun ada bagi pihak2 ibu bapa sekarang dan serta bekas anak yang selalu dirotan kerana nakal. Pada aku rotan tu satu pengajaran pada budak2. Terutama kanak2 yang sedang membesar. 
Walapun aku belum kawin dan belum boleh mempunyai anak kandung tapi aku kena gak pikir benda ini, akan datang. Yelah mana tak nya, dulu-dulu masa umur kecik aku nakal weii.. kerap gak lah kena cili serta (padi, cili besau) tali pingang, hangger,remote, cubit ,pulas, duduk luar,xada duit belanja n macam2 lagi.. Benda tu semua sakit tapi semua tinggalkan kesan kat aku. Bukan kesan sampingan tapi :-

Throwback lah sangat kan 
 Masa aku kecik2 dulu suka sangat cakap "ko babi" (haipp aku tak cakap yer sekarang korang yang tengah cakap, aku taip dan ejaa jer heheh ) dan apabila mak aku DENGAR siap sedia r ko,  dia patah2 kan cili tu aku dah cuak dah menyumpah2 janji tak cakap "babi" lagi (haipp korang sebut lagi), sebab penah cakap "bodoh" (haipp)

** disebabkan cili2 dan tool2  yang kat atas tu lah aku jadi jugak anak yang berguna (pada diri aku r) hehehe. 
kalau dah tak ada rotan mau tak nakal budak2 sekarang.. Dah lah budak2 sekarang perangai.. luar jangkaan sikit, rotan perlu.. Jangan lah merotan tu sampi mati budak tu dikerjakan.Tu baru jenayah. Setakat berbekas sikit jer kot mak bapak dah masuk penjara. Lagi2 kalau depan tak mau solat.. Jenis budak makan dengan ceramah tak pe... kalau dapat yang baru nak  masuk telinga terus u-turn balik macam mana... Mak apak yang masuk api neraka... 



Entah lah dunia sekarang terlalu terikut2 budaya barat. Aku pon tak berani nak mengomel lebih , pasnie makin menjadi2 lah kot.. Marah anak satu kesalahan jenayah... 
Si Pembuat cadanagn cuba imbas balik dulu depa kena rotan tak?? kalau kena rotan jadi apa sekarang... 
Tapi rotan tak boleh kan, tukar r benda baru 
"Lempang ke, Cubit  tepi pusat ke (Dlu selalu kena sebab tak siap kerja Geo oleh Pn Habsah, sakit oooo..sorry pn ehheeh), tarik hujung rambut ke (ustaz sellu buat kat bdk lelaki terjengkit2 budak laki kena) nak lagi ganas sepak ke ( ada ke orang buat tu baru kejam) 
Kalau ceramah buat membazir air liur jer weiii.. bercakap... 

tapi mungkin korang ada cara tersendiri.. tengok lah nanti macam mana aku dah kawin nanti serta dah ada anak nanti macam mana aku bantai anak aku nanti.. Bahahhha

famous aku pasnie.. Muka masuk paper.. Rotan anak sebab tak mau p sekolah 
:) 



 

Friday, December 26, 2014

Banjir 2014

Hari ini aku nak bercerita tentang banjir yang melanda. Okey ini bukan karangan yang panjang berjela tentang banjir atau apa-apa pun. Aku tahu yang aku nak cerita sekarang adalah keadaan atau senang cerita pemikiran orang kita sekarang.. 
tolong dan serta berhenti mengutuk mangsa2 atau pun sesiapa. Ingat lah benda tu tak elok.. sehari kita mengutuk tentang orang berpuluh ribu orang mengutuk hal kita. 
contoh nya : 
ada satu kes kat kelantan ke atau terengganu yang bayi terjatuh kedalam banjir dari pelukan ibu semasa berpindah. ada aku dengar " kenapa ibu nya tak pegang kuat2 anak tu"  xtpon "penyelamat tu dah tau perempuan tu sarat dengan barang dengan dukung anak lagi tolong lah"  Hello.... jangan cakap macam tu walapun mangsa tak dengar tapi Allah dengar weiii... walapun kau cakap dalam botol pastu kau tutup ketat pastu botol tu kau tanam dalam bumi still Allah dengar.  Kau tak ada dalam situasi macam tu, jangan cakap bukan2 tau.. tak mau2.. ye allah aku ini emosi sikit... 
Tak pon ada satu kes "BARU" punya pasal PM kita p main golf ngan obama kata hawai ( bercuti). Biak p lah dia. Dia ada kat malaysia pon bukan leh buat apa pun..Bukan die leh sedut air banjir pastu muntah kan kat tempat lain pun. Kena think postive sikit walapun kita tau die macam mana bagi peluang pada dia. 
Mungkin die tengah bincang dengan obama pasal MH370. Kan ada keluar kenyatan tentang MH370 ditembak oleh tentera AS. Mungkin die tengah berbincang dengan Obama. Kau kena ingat wei semua benda kena prepare dari awal2. Mintak dijauh kan " kita dilanda musibah perang berlaku"  siapa korang akan salahkan tetap PM kan. sebab itu lah ini lah. Perang lagi dasyat kanak2 orang tua siapa nak selamat kan. nak lari p kaki gunung pon sama tetap kena. Berbalik cerita banjir. waktu sekarang kan Timbalan dia ada, dia amik alih lah kejap.. Hawai nak ke malaysia PM kejap jer xsampi 8jam. Dia naik JET peribadi... Zoom sampi Hawai..Zoom Sampai malaysia...Zoom sampi London... 
Kes sekarang hanya Allah sahaja mampu bantu... Tak ada sesiapa lagi.. Dia nak kita sujud banyak2.. biar kita sedara yang didunia sekejap jer..kalau Kiamat nanti sesiapa pun kita dah tak pandang dan tak ingat.. Hanya Allah jer Weiii... 
Kita sediakan bantuan berbagai, nak hantar kesana tapi air tetap nak naik Allah tetap naikan ( jangan cakap bukan2 tentang negara terkena banjir, Allah sedang uji depa) kita tetap tak leh buat apa2. 
Kita doakan sesama2 agar seluruh rakyat malaysia selamat..Air surut dengan cepat... Hujan( rezeki). 
Yang perjalanan balik cepat sampai ...
okey dah mengarut.. 

Wednesday, November 5, 2014

Takot

Agak dah lama tak update... Bukan disebab apa.. tak ada idea nak taip apa.. lagi sekarang kemelut otak aku.. adoiii.. 

sekarang ini perasaan takut selalu timbul kat dalam diri.. Bukan takut kat ulat gonggok , lipas dan rakan2 mereka yang lean serta ini pon bukan takut hantu ( memang takot pon) tapi takot kali pon aku tak tahu nak takot apa.. takut pada diri sendiri ke apa ke.. ( nak mati ke aku ini , takot alam mati kot) 

sebenarnya aku takut pada satu pekara kadang2 menyeramkan kau.. "kawin" 
"Apa!!! kau takut pada kawin, orang lean seronok kau takot 100%"
Hoii aku bukan takut yang cerita malam2 (atau lebih senang cerita dalam bilik)  tapi aku takut sangat 
boleh ke ?? 
Boleh ke aku bangun pagi2 pastu sediakan sarapan pagi??? 
Boleh ke aku balik kerja terus belari kejar periuk terus masak tok suami???
Boleh ke lepas masak2 pastu kemas rumah , sental jamban bilik mandi , lipat kawin dan segala2 aktivity rumah??
Boleh ke aku jage laki aku dengan baik?? 
kalau dah ada anak boleh ke aku jage anak aku??? 
kalau budak tu ngis aku nak past kan kat siape?? (mcm sllu bt)
boleh ke?? Boleh ke??? 

benda ini aku paling terketak2 takut tau.. Tangunggjawab besak naa... 
life aku sekarang syok... leh enjoin 24hours... xpyh pening2 kepala pikir pasal diri orang lean... pikir diri sendiri apa yang dah buat dan apa yang nak buat... 
Nak cari live sendiri... kuar jln2 ngok wayang , jln2, buat pekara paling jahat..dan serta enjoi semua yang best2. pening oo... risau aku.. 

pada bakal2 calon kalau terbaca bukan xmo kawin nak kawin weiiii tapi insya allah boleh kot sy bt least kt atas and be the more that bass ( eh tu lagu ) *list... 

insya allah...
 

Friday, September 19, 2014

My Mission 2014 on the way to achieve

tajuk nak orang putih jer:) 
sempat aku nak taip... walapun ada beberapa minit lagi aku nak balik.
oky sekarang ini dah masuk pertengahan bulan 9.. so ada lagi 3 bulan setengah lagi nak masuk tahun 2015. 
so (berapa banyak so dahh) korang punya azam 2014 amacam ha??? 
kali ini azam 2014 aku timing nya lari sangat ... semalam aku p review balik azam 2014 rope nya aku nya azam untuk turunkan berat badan yang patut aku capai adalah bulan 35-45 Kg... 
sekarang dah bulan 9 sempat aishhh.... tapi tak pe.. aku tahu setiap apa yang aku nak buat adalah misi idup aku... (ayat dah putar belit dah), walapun lari timing insya allah akan aku cuba dapatkan berat aku 45kg.. Semalam aku p timbang so aku nak cicah 45Kg aku wajib kurangan kan 6kg lagi... Insya allah usha tangga kejayaan. 
Kalau ada pembaca yang dah baca azam 2014 aku yang aku tanam akhir tahun lepas ( sebenarnya misi) lah leh tahu apa yang aku ingin kan dalam jangke masa 5 tahun akan datang :) 

Misi pertama : aku kena start balik tahun depan sebab dah banyak terguna dek bayar yuran 
Misi kedua : aku tak ingat xsilap pasal aku kena ada rumah sebelum 27 tahun ... ( ikut tarikh lari naa...) 
Misi ketiga : mungkin bab kurus kot.. yang konon2 aku nak capai berat badan aku 35-45kg ( gile doh) 

nak nasihat sikit lah kan... tak kira lah kau nak buat apa sahaja perlukan usha dan nekad  yang kuat...
ke tepikan apa orang cakap,caci, kutuk, comment apa2 yang menyakitkan hati or apa sahaja .. kau jadiakn tu sebagai cabar kau... yang berjaya kau bukan nya orang tu.. ( tapi kalau cacian tu boleh jadikan nasihat tu amik lah jangan pulak kau ignore... means kau kena pandai amik message yang orang sampai kan ) . dan satu lagi usha dan nekad tu biar lah jalan yang betul... 

Contoh :-
kau nak kaya cepat pastu kau nekad dan usha iaitu 'rompak bank" situ memang nampak usha kau tapi usha tu mendorong kau dalam kesusahan .. 

pastu kalau korang dikalangan berisi macam aku, pastu orang cakap gemuk nya kau ini 
"jangan pulak kau pi ngis kuat2 or tarik muka.. kau mengaku jer kau gemuk pastu apa lagi dah tau kau kena kutuk pastu kau  buktikan pada dunia yang kau boleh kurus" (amboi dunia mak nyah ) 

sama jugak dengan kau kerja ke apa ke.. orang cakap kau ini kerja siang malam atau lean2 (kira mengutukan kan kau ) kau ia kan jer dan kemudian kau bukti kan pada orang yang dia orang cakap tu 100% salah... hahahah pandai tak mak jemah bagi nasihat.. 

kalau bab jodoh pandai2 sendiri lah.. ahahahsahahah