Monday, June 29, 2015

Sebenarnya masak ini seronok

Perkataan Masak ini dulu-dulu tak terlintas dek akal ku. sebab memang dulu aku x jenguk kedapor kalau waktu memasak. Dulu2 aku punya part siang ikan,potong bawang(segala2 potong memotong), blander santan,cili tu kerja aku. semua benda tu aku buat seminggu sekali kecuali blander santan. Pas emak masak jer part aku basuh periuk kuali dan sekutu dengan nya...lap2 sampu sampah pastu makan. 

Tapi sekarang tahun ini lah(tahun sebelum ini tahu sikit2) dari mula sampai settel kemas2 aku punya contract. Mak jadi mandor dan tukang tengok. Mula2 cuak jugak masak makanan berbuka,kalau wastern tu pandai lah aku setakat campak2 pastu lempar kat oven boleh lah. Ini mengunakan tools memasak kuali periuk.  
Berdebor3 wei,minggu pertama puasa aku masak kari disebabkan aku agak hebat masak kari mak datang untung ajar buat sayur jer. Kari sdn bhd. Bila hari pertama aku masak aku tengok semua orang makan bersungguh2,ada yang bertambah nasik.Mase tu jadi teruja gila sebab aku masak orang makan tambah nasik plak tu kan.. dan2 masa tu aku tiba2 terasa terbang dekat awan menikmat keindahan alam semula jadi bayangan jer tu. 

Alhamdulilah pertama kali tak dengar komen negatif. semua teruja makan. Dan ahad semalam mak suh aku masak kesemua menu. mula2 cuak tapi jadi teruja plak "konon2 nak pikir masak itu ini" tapi mak dah pikirkan menu . makin belajar memasak makin banyak benda baru aku dapat. Cuma aku malas nak goreng2 ayam, telur or ikan yang peal bila masukan ayam minyak kat dalam kauli mula nak meletup sana sini... Tu tension.Masih fasa pegang hujung sudip masa mengoreng. demi keselamatan.  
Semalam masa berbuka aku tanya lah anak buah aku sedap tak aku masak ayam merah peberat dia. 
dia cakap sedap gila lah maksu masak... adik suka cuma masin sikit. 
pastu abg ipar aku menyampuk "dah dekat lah tu" 
tu aku tak tahu nak kategori kan sebagi apa. kalau bab masin tu mana leh agak kan..sebab bulan pose. 
aku nak rasa2 kat lidah pastu buang memang idak ler xpandai pun ,takut aku tertelan jer nanti. Mulut aku ini bukan leh percaya kalau nak merasa kena lebih 3 kali baru afdoll. 
sekarang tengah search menu apa yang nak masak sabtu ahad ini.. Kalau iftar ada..tak kira aku masak jugak..

Thursday, June 25, 2015

second time ditipu benda yang sama

dah tak sedih sekarang. Cuma sekarang tengah cari kekuatan dari dalam. walapun aku dah bersedia benda ini lebih awal mengikut kata2 naluri hati tapi agak sedikit speechless bila "it's Over' game paling syok dimainkan. tapi aku redha. 
dah tahu lama dah.. 
Jangan lah terpedaya sangat dengan kata2 orang walapun dah kenal 12 tahun, jangan mengharapakan perubahan dalam masa 9tahun.  

Game Over...Ever and Ever...

Monday, June 22, 2015

Thesis-Final Project paper-Degree HRM-UITM

panjang nya tajukan.wah maraton kau taip blog yer..dalam masa 30minit 3 post hebat...
permulaan nak buat thesis korang pastikan siapa supervisor kau kalau pelajar Epjj/PLK korang gi masuk web Ined Uitm kat situ dia akan infom siapa supervisor korang. Full time hamba tak tahu 

step 1 - dah kenal supervisor start buat chapter 1 (Markah ke2 Tinggi)
1. set date nak jumpa 1st time. 
sebelum jumpa pastikan korang dah ready 2 ato 3 tajuk siap bina sekali Theoretical Framework. Mudah cutting masa (epjj xada masa sangat ada satu sem nak siapkan)
pastikan korang paham kenapa korang pilih tajuk tu. reson dia kenapa2... and makesure resources dia cukup

2. mula bina Chapter 1
Buat 
1. objective of study - kenapa korang buat kajian tu
2. problem statment-  problem yang korang nak solve kan atau untuk cari punca problem
3. Question objective 
Mesti korang dah belajar research Method kan so korang kena ingat flow dia. 
(sambil2 boleh google questionnaire)

Step 2 - chapter 2  Literature Review 

1. cari journal untuk buat chapter 1
buat Literature review. nak cari banyak sources tak pe tapi makesure korang dah baca sikit paham dan ada kaitan dengan korang punya kajian  dan pastikan journal tu boleh membantu manjawab question objective korang dan problem statment. tak sure betul atau salah date dengan supervisor korang. 

step 3 - Chapter 3 Research Methodology
chapter ini senang jer korang boleh nampak dari buat chapter 1 lagi (semua aku sumbat time buat chapter 1)
kalau aku item kat chapter 3 ini 

1. Data Collection Method
2. Sampling Design
3. Data Analysis Technique  
4.Descriptive statistic
nak lagi boleh google banyak benda aku buang sebab tak ada idea nak taip. 

Step 3 - Finding (markah paling Tinggi)
1. dapat kat SPSS dulu sebab dia membantu masa korang nak kira questionnaire dari respondent.
nak kira sendiri in manualy boleh tapi payah yer. 
part nie kira result kau apa hasil questionnaire korang . apa pandang respondent korang.

Step 4 - Recommendation & Conculsion 
Aku nak sentuh sikit ala2 banyak. Kira aku punya step buat part ini. 
bila dapat result boleh conculsion (part paling best)
Mula2 aku sentuh recommedation dulu yer. recommen dari result sahaja jangan nak lebih2 so kau boleh recommend apa sahaja tapi kena ada bukit dari journal mana kau dapat padangan tu (ingat korang bukan 1st pekaji yer) so dah letak ayat2 dari journal (siapa,tahun,tajuk journal) korang sambung sikit ayat korang related kan dengan company korang kaji. kalau boleh setiap subtopic.
conclusion korang step yang sama macam recommendation tapi pasti kan tak sama. recommendation cadanagn conculsion kira kajian keseluruhan ( kau boleh kaitan dengan dari chapter 1 hingga abis) 

step 5 - pastikan semua chapter diluluskan oleh supervisor yer 
dah siap buat print draft jangan nak print cantik3 sangat 
masa lepas viva lepas edit2 baru print cantik 
pastu cari baju convo. :) 

tak detail sangat sebab tak beberapa nak ingat.. ehheheh





4


Finishing Degree HRM

dah macam Fishergirl dah pulak... kahkah 
untuk makluman i'am officially graduate..
Thanks wish hehehhe 
Lega pon ada sedih pon ada. Azab thesis berakhir dengan cemerlang nya. 

12/05/2015 (trip langkawi hadiah kira sebagai reward diri lah)







Bunga Buat sendiri yer. tak payah beli bunga idup lama2 bunga tu mati. beli bunga yang palsu pastu buat macma tu cantik2 tahan lama pun tahan .. mungkin anak aku degree nanti boleh aku bagi bunga ini balik..save cost..ehhehe