Tuesday, July 22, 2014

Gaza dibedil & MH17 ditembak & MH370 tak jumpa lagi

Kisah 1
Walapun bukan ahli keluarga terbabit ( secara mata kasar) hati aku tetap sedih dan tak mampu nak dengar lagi berita, apa tah lagi ahli keluarga yang kena hadapi. Aku sekarang macam tak sanggup nak bukak facebook sebab dekat facebook aku ada like page Aman Palestin Official 
setiap hari ( setiap saat ) die orang update perkembangan tentang gaza kadang2 new tu ada yang 2 3 tentenra israel mati tapi berpuluh2 kanak2 mati terkena bedilan oleh tentera israel yang kejam. Ya allah memang tak ada kekuatan aku nak tengok sekarang, aku hanya mampu berdoa pada allah supaya mereka semua diberi keadilan.. Agama islam adalah agama allah.. tidak mungkin allah nak biarkan umat nya terseksa. 

Pada reader2 (walapun hati ini terasa tak ada sesiap yang baca tapi aku tau dalam berjuta2 manusia mungkin 5 atau 10 ada yang baca :) ) mari lah kita berdoa pada allah supaya allah turun kan bantuan kepada gaza sekiranya mereka dipihak yang benar dan beri lah pertunjuk kepada israel sekiranya mereka dipihak yang salah agar mereka berhenti untuk melakukan banyak pembunuhan lagi... 

#Prayfor Aman Palestin 

Kisah 2

Cerita MH370 atau bangkai mahupun update tentang MH370 masih dalam keadaan kabur, masih lagi gagal mendapat jawapan kemana hilangnya MH370 malaysia digemparkan lagi dengan berita yang sangat pahit mahu ditelan MH17 terhempas di Ukraine. Allah besar nya dugaan rakyat malaysia nak hadapi. 
walapun bukan ahli keluarga tapi kita sama2 dapat merasa apa perasan mereka semua apabila orang yang kita sayang pergi buat selama2nya menjelang raya kan tiba . Pasti perasaan kita hiba. Bukan kemalangan kecil2 walahal kapal terbang dibedil dan kemudian meletup diudara kemudian terhempas. 
paling aku sayu dang sedih sangat untuk  6 sekeluarga yang berhajat nak berhijarh kemalaysia setelah merantau dinegara orang selama 3 tahun. nak aku detail kan aku dah tak sanggup. Hanya al fatihah aku sedekahkan untuk mereka yang beragama islam. 
aku doakan semua ahli keluarga MH17 dan MH370 tabah dan diberi kesabaran dan kekuatan untuk hadapi dugaan paling besar ini. 


#pray for MH370 #PrayforMH17 al-fatihah... 

Monday, June 23, 2014

Mood Final exam kunjung jua

ayat nak berganda jer.. aku pon tak tahu... makin dekat tarikh exam makin kuat darah gemuruh aku datang... hidup tak tentu hal... rase nya makan aku xmampu ( menipu lah sangat) otak aku sekarang nak jer kawin.. bahaa.. bahana exam punya pasal sampi pikir nak kawin... nanti kalau dah nak kawin aku cakap nak exam jer... 
disebabkan mood seram sejuk dengan exam aku memuncahkan2 tinggi hari ini kerja aku semua serbi tak kena...sebab 

1. Lepas minum air aku lupa nak tutup botol pastu aku t'letak botol atas riba ... boleh bayang kan air tu tumpah ... nasib baik muncung botol tu kan hujung lutut... 

2. Aku blur vs sangat2 blur vs pekak... orang cakap lean aku dengar lean 

3. makanan orang makan terasa pedas gila .. aku selamba jer hirup tomyam macam minum sirap limau ... 

bila buat kerja dah penat, aku p lah ajar junior officemate ( kza cuti bersalin so anak buah die ganti sementara)  mood ajar ada.. agak sopan santu a.k.a membuli pon ada... 

bagi budak ini cuak... pastu jadi blur macam aku hari ini...
dah lah budak tu kerja nya berlambak2 ... aku p kacau tanya benda mengarut2 (pasal kerja jer) 
wal hal kerja aku sendiri pon banyak ada hati kacau orang , buku labor eco bawak masa pergi kerja .. tapi tak sempat jugak aku mengadap nya... aishhh pening2 ... 

Biler lah aku nak abis berlajar ini .. weiii serius aku betul2 penat dan letih.. cume aku suka tengok orang belajar... kalau boleh aku nak belajar tak mau assignment tak mau test ... nak final exam jer... sebab final exam lah sebenarnya favorite part aku ketika belajar.. suka assignmnet dan test tu hanya propa jer... 
tapi sebenar nya aku suka sangat final exam... Puas ... rase ringgan jer kepala hotak nie ( bile dh jawab exam) ...

bayangkan korang study 2-3 pagi xtdo sampai seminggu atau 2-3 minggu , pastu  sana sini hangkot buku , buat study group, buat soalan past sem... biler time exam paling syok berdebar2 nak bukak soalan ... 
bile dah habis jawab lega memang tidak ada tandingan nya walapun markah kita tu A+ ... tak xpon Z+. 

Okey dah merepek.. ky bye 
  
 

Monday, June 16, 2014

KL International Hijab Festa

sabtu lepas aku serta ahli2 wanita bertudung cuci mata ( cuci mata ke cuci duit) dekat PWTC to support program KL International Hijab Festa 
nak dikatakan aku rebat tudung tak ada lah sangat sebab kat sana banyak tak berkenan walapun ada yang limited edition. aku tak ada lah cari limited2 ini..walapun aku ini  jenis versi kurang gemar pakai selendang sama corak dengan orang lean... ( sama corak sama warna pulak tu ) kalau aku ada pakwe atau pon suami  macam tak jer nak sama2 color ini... (tapi tersama apa leh buat) memang sweet tapi haku... ( hakikat teringin nak pakai sama2 tapi aku geli... nanti kawin baru aku belajor yer)tapi kalau nak pakai semasa perempuan ini malu pulak aku rase.... hahah.. korang bayang kan lah tudung corak daun paku pakis(kott ) yang sekarang ramai giler orang  pakai  termasuk aku sendiri ( tapi aku pakai time opis jer sebab budak opis jarang ada selendang yang macam tu) luar akan dielakan pakai selendang tu..sambung cerita asal balik 
aku cari yang murah2 jer... semua harga RM 45 keatas... aku malas nak pegang ada yang murah mata aku tak berkenan pulak..
Nasib baik lah si leuniey natasha ada jual wide shawl warna pestal... disitu jer aku shopping sakan... 
sorang rembat dalam 6 helai tudung .. Murah ke? biase jer.. tapi disebabkan aku sedang berpikir nak menapak dekat jalan tar tu semata2 nak cari tudung macam tak jer... macam malas jer.. so baik aku sopping sekarang.. memang aku ada cakap gaji kali ini aku habiskan untuk sopping raya jer.. gaji bulan depan buat simpan tok benda2 lean ( melancong ke, beli iphone ke... tengok lah macam mana last2 aku sumbat semua kat TH jer tu.. tengok lah nanti) 
 tapi kalau nak pergi beli tudung time vendor .. sebab kata anak buah si Akila dia cakap situ lagi banyak murah dan santik2 .... sesuai umur remaja tua macam aku ini... ahhahah 
itu jer nak upload gambar macam malas... ada kat IG dan whatsapp berlambak2.. nak upload malas.. so korang baca jer lah yer... 

key bye ... 

Bayar Yuran Pengajiaan guna KWSP!!

Aku rajin sikit kongsi apa yang aku dah lalui... 
kalau pada sesiapa nak bayar yuran untuk pengajiaan untuk diri sendiri atau pun anak sendiri..pastu tak cukup budget nak bayar sebab dah terlebih sopping... senang jer... 
korang boleh bayar guna KWSP dia akan tolak dari akaun ke2 kita. Kan akaun ke 2 boleh buat pengeluaran seperti :- 
 1. Pengeluaran Membeli/Membina Rumah 
2. Pengeluaran Membayar Baki pinjaman Rumah 
3.Pengeluaran Ansuran Bulanan Pinjaman Rumah
4. Pengeluaran Kematian 
5. Pengeluaran Pendidikan 
6. Pengeluaran Meningalkan Negara 
7. Cari dan baca sendiri aku bukan orang kwsp..eheheheh
Langkah 1

pergi cari borang dekat lawan web KWSP ishh aku tau korang semua anje.. ini ha kwsp
pastu klik kat ahli/member
pastu sebelah kiri ada list macam ini klik "pengeluaran"
pastu cari " Borang-borang berkaitan pengeluaran" klik 
pastu cari kat situ " KWSP 9H (Ahli) - Pengeluaran Pendidikan'' klik dan download
pastu print (print sekali senarai semak dokumen) dan isi (PEN HITAM SAHAJA)
Langkah 2
Lengkap kan borang tu semua... pasti kan semua borang lengkap dan dokumen kena ada.
dan kemudian hantar pada KWSP 

selesai .... 

tapi kalau pelajar EPJJ/PLK UiTM sesiapa bayar mengunakkan KWSP pastikan korang sentiase update dan tanye dekat uitm ( check dekat Online Bendahari) sama ada yuran dah settle ke belum... kalau still belum settle sila bertindak segera.. sebab proses UiTM nak keluarkan invoice untuk bagi ke KWSP mengambil masa sedikit.. Bukan nak kutuk UiTM tapi nak inform jer.. Yelah UiTM bukan nak kena jaga seorang pelajar b'ribu2 pelajar UiTM kena jage. so kalau belum settle dan tarikh Gugur taraf dah dekat sila telephone KWSP serta UiTM. kalau korang tak buat nanti xboleh masuk ejam yer... 

Pada yang full time (anak) tak silap aku korang boleh claim balik jer.. sebab KWSP akan mintak resit pembayaran .. so masa bayar yuran sila simpan resit pembayaran atau fotostat sebab nak tunjuk bahan bukti yang kita dah bayar.... 

Note akhir 
Pada sesiap yang memerluakan borang pengesah belajar dari Uitm sila klik :- 
1. bendahari.uitm
2.  cari tajuk bill pelajar tak pon direct klik sini bil pelajar, masukan kad matrix
3.sebelah kiri bawah ada tulisan "e-kwsp" pastu klik pastu klik  "ok" pastu klik  "jana" pastu klik cetak pastu tunggu kertas keluar dari tempat printer yer... heheheh 

Okey selamat mencuba....