Friday, June 15, 2012

Kekayaan

Salam

Dalam sejarah kamus hidup semua manusia dekat dunia ini mahu kan kekayaan, keinginan rumah yang besar , kereta yang besar dan keinginan untuk menjadi jutawaan dan hartawaan. Memang betul tu semua keinginan dan kehendak semua orang didalam dunia kerana hendak kaya memilik nama yang mewah.
pada kite mungkin itu no dua untuk buat masa sekarang ini, tak ada yang bagus dari kekayaan. Tetapi kekadang manusia lupa.. memang tidak dinafikan bahawa setiap perlakukan dilakukan dengan bismilah dan niat yang bersih dan murni, tetapi mungkin mereka tidak mendapat rasa nikmat nya keserdahana dalam hidup ini. Nikmat sederhana sangat lagi tinggi, setiap yang kita hendak lakukan dilakukan dengan kekuatan yang luar biase yang allah beri kepada semua manusia... iaitu "doa". Doa adalah segala kekayaan yang terdapat didunia dan diakhirat. setiap kali kite berdoa dan berzikir kepada nya, satu hari allah akan memberi 1000 kebaikan. tak salah kite berniaga, dalam hadit ada meriwayat kan bahawa 9/10 rezeki datang dari perniagaan.dan kita sebagai mukmin didalam muka bumi ini perlu berhati2 rezeki yang datang dari allah ada halal kesemuaan nya cume kita sahaja yang menjatukan nya menjadi yang haram.. Rezeki tak pernah ada yang haram, allah tidak kejam, dia sentiase menurukan rezeki kepada semua umat nya yang hala tak kira sesiap tak kira agama.

sebenarnya lah kan ini, saya dah mengatuk tahap babun tercekik sudu besi berisi berbola ikan. Tapi tetibe jer ada idea nak taip.. kerana nie berlaku dekat diri sendiri. Bukan kita tak suke kaya, dan bukan bermakne kite ini anak orang kaya. Kita  memang nak jadi kaya raya tapi bukan pasal duit sahaja tapi keimana, kegembiraan dan keberkatan yang maha esa terhadap rezeki kita...  Memang kite anak orang kaya, kaya dengan kegembiran dan kebahagiaan.

No comments:

Post a Comment