Monday, June 22, 2015

Thesis-Final Project paper-Degree HRM-UITM

panjang nya tajukan.wah maraton kau taip blog yer..dalam masa 30minit 3 post hebat...
permulaan nak buat thesis korang pastikan siapa supervisor kau kalau pelajar Epjj/PLK korang gi masuk web Ined Uitm kat situ dia akan infom siapa supervisor korang. Full time hamba tak tahu 

step 1 - dah kenal supervisor start buat chapter 1 (Markah ke2 Tinggi)
1. set date nak jumpa 1st time. 
sebelum jumpa pastikan korang dah ready 2 ato 3 tajuk siap bina sekali Theoretical Framework. Mudah cutting masa (epjj xada masa sangat ada satu sem nak siapkan)
pastikan korang paham kenapa korang pilih tajuk tu. reson dia kenapa2... and makesure resources dia cukup

2. mula bina Chapter 1
Buat 
1. objective of study - kenapa korang buat kajian tu
2. problem statment-  problem yang korang nak solve kan atau untuk cari punca problem
3. Question objective 
Mesti korang dah belajar research Method kan so korang kena ingat flow dia. 
(sambil2 boleh google questionnaire)

Step 2 - chapter 2  Literature Review 

1. cari journal untuk buat chapter 1
buat Literature review. nak cari banyak sources tak pe tapi makesure korang dah baca sikit paham dan ada kaitan dengan korang punya kajian  dan pastikan journal tu boleh membantu manjawab question objective korang dan problem statment. tak sure betul atau salah date dengan supervisor korang. 

step 3 - Chapter 3 Research Methodology
chapter ini senang jer korang boleh nampak dari buat chapter 1 lagi (semua aku sumbat time buat chapter 1)
kalau aku item kat chapter 3 ini 

1. Data Collection Method
2. Sampling Design
3. Data Analysis Technique  
4.Descriptive statistic
nak lagi boleh google banyak benda aku buang sebab tak ada idea nak taip. 

Step 3 - Finding (markah paling Tinggi)
1. dapat kat SPSS dulu sebab dia membantu masa korang nak kira questionnaire dari respondent.
nak kira sendiri in manualy boleh tapi payah yer. 
part nie kira result kau apa hasil questionnaire korang . apa pandang respondent korang.

Step 4 - Recommendation & Conculsion 
Aku nak sentuh sikit ala2 banyak. Kira aku punya step buat part ini. 
bila dapat result boleh conculsion (part paling best)
Mula2 aku sentuh recommedation dulu yer. recommen dari result sahaja jangan nak lebih2 so kau boleh recommend apa sahaja tapi kena ada bukit dari journal mana kau dapat padangan tu (ingat korang bukan 1st pekaji yer) so dah letak ayat2 dari journal (siapa,tahun,tajuk journal) korang sambung sikit ayat korang related kan dengan company korang kaji. kalau boleh setiap subtopic.
conclusion korang step yang sama macam recommendation tapi pasti kan tak sama. recommendation cadanagn conculsion kira kajian keseluruhan ( kau boleh kaitan dengan dari chapter 1 hingga abis) 

step 5 - pastikan semua chapter diluluskan oleh supervisor yer 
dah siap buat print draft jangan nak print cantik3 sangat 
masa lepas viva lepas edit2 baru print cantik 
pastu cari baju convo. :) 

tak detail sangat sebab tak beberapa nak ingat.. ehheheh





4


No comments:

Post a Comment